divendres, 9 de novembre del 2012

Escalivada

Escalivada. Chelo Abellán López. Acrílic / Tela

L'escalivada
(Chelo Abellán López)

L'escalivada és un plat tradicional de la cuina catalana amb pebrots, albergínies, cebes i de vegades patates escalivades i pelades o bacallà salat. Tanmateix a diverses comarques valencianes com la Marina i l'Alcoià se'n diu espencat i a altres zones se'l coneix també com "esgarradet" o "esgarradeta" com per exemple a la Ribera o la Costera, tot i que normalment aquest nom fa referència al plat que combina l'escalivada amb bacallà salat (el que a Catalunya s'assembla a l'esqueixada). L'escalivada es menja sola, com entremès, de vegades acompanyada d'embotits. També pot acompanyar un plat principal de carn, o amanir una coca.

Per a fer-la, s'han d'escalivar els ingredients segons llur qualitat: amb més foc per als pebrots que per a les albergínies. Avui, és costum embolicar les patates i les cebes amb paper de plata. Quan tots els vegetals són a punt, es pelen i es posen en un plat gran, assaonats amb sal, pebre i oli.

-:-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada